Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Oudegracht 228   te Utrecht

Oudegracht 228 is een diep huis van drie bouwlagen onder een mansardedak, en kelder (onder een balklaag) met werfkelder (onder tongewelf). Op het voorschild staat een vervallen dakvenster, dat oorspronkelijk van een halfrond fronton was voorzien. De bouwtekening van 1883 spreekt over 'het verbouwen' van het pand, de kern is dus ouder. De omlijsting, met agraaf, van de getoogde schuifvensters, staat niet op deze bouwtekening. Het plan is dus gewijzigd uitgevoerd. Boven de winkelpui is de gevel twee vensterassen breed. De gevel wordt zeer eenvoudig afgesloten met een onversierd fries en kroonlijst.
Het interieur laat zien dat de verbouwing grondig is geweest, de indeling en alle details zijn 19e-eeuws: stucwerk-rozetten, kasten en een schouw. De glazen scheidingswand tussen de winkel en de achterkamer is mogeijk later aangebracht.
Tegen de achtergevel, een tuitgevel, staat een latere aanbouw.
Van de gesloopte voorgevel kennen we de gevelsteen via een tekening door Van der Monde: tussen twee rococo-krullen is een pleistertroffel afgebeeld, boven het jaartal 1737. Is het toeval dat stuc- en pleisterwerk toen erg in de mode was?

Tekst: Jean Penders (12-2010). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders